maandag 24 maart 2008

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1974.

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1974.


Aan 1974 heb ik andermaal goede (muzikale) herinneringen. Het was ook het eerste jaar dat ik vuurwerk (via mijn ouders dan) kon en mocht kopen, hetgeen Kerst met Oud en Nieuw extra gezellig maakte. In het begin van 1974 maakte Jackpot ‘Everybody happy’. De lente was met heerlijke modder bedekt dankzij Mud met ‘Dyna-mite’ (dus niet ‘Dynamite’) en ‘Tiger feet’. We komen de boys later tegen dit jaar met een kraker. Marc Winter had het over de Strijdkreet en de Three Degrees vroegen zich af wanneer ze jou weer zouden zien. Charlie Rich zong over het mooiste meisje. Abba begon hun superstar status met het Eurovisie winnende lied ‘Waterloo’. Meer over Abba in 1975, 1976, 1979 en 1980. Ik wil ‘Be my day’ van de Cats niet vergeten, een lekker kermis-nummer voor de Hully Gully. De zomer van 1974 had krakers als ‘Sugar Baby love’ van de Rubettes, ‘OK Chicago’ van Resonance (een instrumentaal nummer met mitrailleurs en sirenes), en (neem nog een glas op alles dat ook was) ‘De goeie ouwe tijd’ van Gerard Cox. Ivan Heylen en Andre van Duin hadden het over boerenkinderen en Paper Lace zongen over ‘The night (that) Chicago died’. De Sparks zongen het beregoede ‘Amateur hour’. De zomer van 1974 was warm en we gleden op stukken karton de dijk af en vermaakten ons op de lokale kermis, waar we geen geld voor hadden. De herfst bracht ons andermaal ijzersterke nummers. ‘Rock your baby’ van George McCrae, 10CC met de ‘Wallstreet Shuffle’, Dalida met het meesterlijke ‘Gigi l’amoroso’, Albert Hammond die vliegangst had en C Jerome met ‘C’est moi’. Mike Vincent dacht met ‘Friet met mayonaise’ de draak te steken met Dalida’s lied. En zo brak de winter aan. Was de winter net zo goed als de rest van 1974?
Ik dacht het wel. Billy Swan met ‘I can help’, Carl Douglas met ‘Kung Fu fighting’ (een lied dat eerst B-zijde zou worden. Dit lied kwam uit ten tijde van de zeer populaire serie ‘Kung Fu’ met Gwasshoppew Carradine. Carl kwam een keertje uit de Londense metro en zag kinderen Kung Fu spelen en dacht ‘everbody’s Kung Fu fighting’ en dezelfde avond was het lied geschreven) en ook ‘Dance the Kung Fu’ als opvolger. Spooky (die net een spook leek) en Sue waren op een ster aan het swingen en Leo Sayer had het over een lange hoge bril of lange hoge glazen, de experts zijn er nog niet helemaal uit. Helaas kwam dit irritante nummer op Een op 14 december 1974 nadat Leo de George Baker Selection met het typische Hans Bouwens eigen ‘Sing a song of love’ had weggejaagd. Gelukkig waren de boys van Mud erbij om de Kerst nummer Een te scoren met ‘Lonely this Christmas’ net zoals in Groot BrittanniĆ«. De zanger van Mud, Lesley Gray kon je vaak kauwgom zien kauwen en soms zelfs zien roken als hij zong, omdat hij aan het playbacken was. Het zal je waarschijnlijk niets verbazen dat hij jong (hij werd 57) stierf aan een hartaanval in februari 2004 in Portugal en dan heb ik het nog niet eens over de keelkanker waaraan hij leed. Mud’s hit staat in mijn geheugen gegrift. Met woorden als:
‘Try to imagine, a house that's not a home
Try to imagine, a Christmas all alone
That's where I'll be
since you left me
my tears could melt the snow
What can I do, without you
I've got no place, no place to go

It'll be lonely this Christmas
without you to hold
It'll be lonely this Christmas
lonely and cold
It'll be cold, so cold
without you to hold
This Christmas.. ‘,
gevolgd door een gesproken gedeelte van Les: ‘D'you remember last year, when you and I were together? We never thought there'd be an end and I remember looking at you then and I remember thinking that Christmas must have been made for us, coz, darling, this is the time of year that you really, you really need love and it means so very, very much, so if you're lonely this Christmas ….’



Zeer, zeer goed. Helaas vond Bonnie St. Claire het later nodig om een letterlijke vertaling van dit lied te vertolken. Andere nummers in de laatste week van 1974 waren het zeer goede ‘You ain’t seen nothing yet’ van Bachman Turner Overdrive, Percy Sledge met ‘My special prayer’ (een nummer dat toen al bijna een half jaar in de hitparade stond, dus niet echt als Kerst-nummer kan worden gezien), het prachtige Juke Box Jive van de ‘Rubettes’ en niet te vergeten Queen met ‘Killer Queen’. Queen zien we terug in 1975. Kerst-achtige nummers kwamen van Ben Cramer met het Trojka achtige ondermaatse ‘Winter’ en (helaas) Nana Mouskouri met ‘The three bells’, een bekend nummer bekend als ‘Les trois Cloches’ dat Andre van Duin later (augustus 1982) naar nummer Een bracht als ‘Bim Bam’. Er was in december ook wat te doen met een liefdadigheidsactie voor kanker en Vader Abraham zong daarom ‘Geven voor Leven’ (Pierre Kartner had afgesproken met de programmamakers dat hij bij het bereiken van de 50 miljoen gulden, zijn baard zou afscheren en per opbod zou laten verkopen. De baard moest er dus aan geloven)
en Therese Steinmetz ‘Geef ze een kans’. Teach In zong ‘Tennessee Town’ met de nadruk op de ‘T’, waardoor het lied wat stuntelig overkwam in het Engels. Meer van Teach In in 1975.
De Top Tien van 1974 is als volgt: 1) George McCrae – Rock your baby 2) Rubbettes – Sugar Baby love 3) Cats – Be my day 4) Mud – Dyna-mite 5) Mud - Tiger feet 6) Spooky & Sue – Swinging on a star 7) Dalida – Gigi l’amoroso 8) 10CC – Wallstreet shuffle 9) Carl Douglas – Kung Fu fighting en 10) Albert Hammond – I don’t wanna die in an air disaster.

Geen opmerkingen: