maandag 24 maart 2008

Sint Nicolaas 1978.

Sint Nicolaas 1978.

Sint Nicolaas werd bij ons altijd op 5 december gevierd en niet 'het weekeinde ervoor of het weekeinde erna'. Gebruikelijk was dat de oude wasteil (waar wij vroeger slechts een maal per week in gebadderd werden) werd gevuld met kadootjes. Een en ander aangevuld met pepernoten en uiteraard banket en warme chocolademelk. Toen we nog Sint-gelovig waren werd de teil op slinkse wijze in de schuur gezet met het lampje aan. Met een bonzend hoofd en hartkloppingen zocht ik tevergeefs naar de Sint, zijn schimmel en de Pieten op de daken van de huizen, maar hij was weer te snel. Later werd de teil boven gevuld en dan naar beneden gesjouwd.
Ik heb een fotootje van de viering als zodanig aangehangen en ook een foto van mijn kado's. We zien onder anderen de LP van Jean Michel Jarre: Equinoxe (die halen we trouwens HIER effe op), een zeer goede en sfeer makende LP. Bovendien zien we het single-tje van Rod Stewart 'Da Ya Think I'm Sexy'. Beide heb ik trouwens nog steeds in minte staat. Voorts zien we een pak Das Pronto (''klei dat hardt zonder oven'') en zelfs dat oorspronkelijke pak heb ik nog!! Een chocolade-letter van Delicata, een zak Oud Hollandsche Peepernooten en een grote dobbelsteen van marsepein. Tot slot een Ravensburger tangram-spel, een olielamp en het boek van Dr. J. Seldenrust over zijn werk als forensisch patholoog-anatoom. Uiteraard het geijkte gedicht rechts op de voorgrond.

Zijn jullie allemaal zoet geweest?

De kadootjes van Sint Nicolaas 1978 netjes uitgestald. Let op het dekbed: dekbedden werden vanaf de eind 70-er jaren de norm.

Hier nog een foto van de zolderkamer in december 1978, reeds voorbereid op de gezellige tijd van Sint Nicolaas, Kerst en Oud & Nieuw. Het lichtjessnoer is er een van ''draai een lampje los en de rest gaat uit''.

Geen opmerkingen: