maandag 24 maart 2008

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1971.

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1971.

De belangrijkste zomerhits van 1971 wil ik toch even noemen. Ik zie de blauwe zwaailichten (op de zwart-wit TV) van het programma ‘Op Losse Schroeven’ nog voor me toen Jacques Herb over ‘Manuela’ zong, een vrouw die hij net kende, maar toen hij zo ‘verward’ raakte toen hij naar haar keek, tegen een andere auto opreed met alle gevolgen van dien. De Sweet had het over ‘Coco’ en Focus werd bekend met ‘Hocus Pocus’. De Shangri-Las zaten met hun ‘Past, Present en Future’ niet al te ver van het Oud en Nieuw Thema.
November en december 1971 produceerden zeer goede nummers. Middle of the Road uit Schotland zongen over de zon (‘Soley Soley’), stonden op nummer Een op 30 Oktober en werden pas afgelost door Rod McKuen met ‘Without a worry in the world’ op 27 November, die op zijn beurt een week later door de Poppys met ‘Nee, nee niets is veranderd’ (‘Non, non rien n’a changé’) werd verslagen. De Poppys kwamen in september al binnen met dit nummer en zakten in eerste instantie voordat ze nummer Een werden. Dit circa 20 leden tellende jongenskoor was van oorsprong een kerkkoor en ze hadden een van de weinig Franstalige nummer Een’s in Nederland. Lenny Kuhr kwam in de lente van 1980 even op ‘Visite’ met een nieuwe samenstelling van de Poppys. De Kerst nummer Een was voor Mouth en MacNeal (alias van Willem (Mutti ich muß scheiße)(Big Mouth) Duyn en Sjoukje van ‘t Spijker (geboren 5 mei 1950 in Tilburg )) met ‘How do you do’. Willem Duyn (geboren 31 Maart 1937) was al ‘oud’ (34) en Sjoukje had net droge luiers (21) toen ze als duo begonnen. Ze scoorden een 8-ste plaats met dit nummer in de USA. Sjoukje was verpleegkundige, maar na het succes van deze Kerst hit werd ze toch maar zangeres. In de zomer van 1972 stonden ze weer op Een met ‘Hello-A’ en in 1974 vertegenwoordigden ze Nederland in het Eurovisie Songfestival met ‘Ik zie een Ster’ (derde plaats). Maggie MacNeal werd kort daarna aan de kant gezet, maar we zien haar terug in de winter van 1975 (zie aldaar). Zij vertegenwoordigde Nederland andermaal in 1980 op het Eurovisie Songfestival met ‘Amsterdam’. Big Mouth maakte nog een paar zwakke nummers na de breuk , alleen en met een dame geheten Little Eve. In zijn woonplaats, het Drentse Roswinkel, is WillemDuyn op 4 december 2004 op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden.
In Groot Brittannie was de Kerst nummer Een weggelegd voor het afschuwelijke ‘Ernie (the fastest milkman in the west)’ van Benny Hill, een nummer dat (in het kort) gaat over een een overspelige (U raadt het) melkboer en zijn vrouwelijke klanten.
De enige nummers die maar iets van de Kerst sfeer naderden in de laatste week van 1971 waren Ben Cramer met ‘Vrede’, John Lennon met ‘Imagine’ en wellicht (op nummer drie in de hitparade) Herman van Keeken met ‘Pappie loop toch toch niet zo snel’. Leuke en herkenbare nummers waren overigens Slade met ‘Coz I luv you’, Peter Koelewijn en zijn Rockets met ‘Kom van dat dak af’, de Piglets met ‘Johnny Reggae’ (een prachtig nummer in plat Londen’s gezongen met het suggestieve ‘he looks me in the eye when he shoots’) en ‘Is this the way to Amarillo’ van Tony Christie.
De top tien van het jaar 1971 is als volgt: 1) Jacques Herb – Manuela 2) Mieke Telkamp – Waarheen, waarvoor 3) Poppys – Non non, rien n’a changé 4) Peter Maffay – Du 5) Middle of the Road – Soley soley 6) Rod McKuen – Soldiers who want to be heroes 7) Wilma en Vader Abraham – Zou het erg zijn lieve opa 8) Oscar Harris – Soldiers Prayer 9) Ike & Tina Turner – Proud Mary en 10) Peret – Borriquito.



Geen opmerkingen: