maandag 24 maart 2008

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1972.

Typerend nummer voor december 1972.



Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1972.

Dit jaar was andermaal een produktief jaar. Om wat Lente-nummers op te noemen: de Sweet met ‘Poppa Joe’, Middle of the Road met ‘The talk of all the USA’ en ‘Apres Toi’ van Vicky Leandros (winnares Eurovisie Songfestival (voor Luxemburg)). De warme zomer, waarvan ik de schoolvakantie aan de kust van Noord Holland doorbracht, had fantastische nummers als ‘Un Canto a Galicia’ van Julio Iglesias, ‘Popcorn’ van (oa) de Popcornmakers., ‘Zomerzon’ van de Makkers en niet te vergeten ‘Mario’ van niet Corry, maar Hanny en de Rekels. In de herfst werden we gepresenteerd met zeer goede muziek als ‘Sugar me’ van de pianospelende Linsey de Paul, ‘Mexico’ van Les Humphrey en zijn zangers, de Partridge Family met ‘I think I love you’ en ‘He schat weet je dat’ van Theo en Marjan. De winter was er niet slechter op. Helaas begon het wel met Vicky Leandros en het in mijn ogen zeer armzalige ‘Ich hab’ die Liebe geseh’n’, dat wekenlang op nummer Een stond. Gelukkig werd het niet de Kerst nummer Een. Op 16 december 1972 kwamen de Osmond brothers met ‘Crazy Horses op Een. Dat nummer, ik weet het nog goed, speelden ze tijdens Een van de Acht (een vreemd spel met uiteindelijk een lopende band, gepresenteerd door Mies (Het Dorp) Bouwman). In het eind van de zestiger en begin van de zeventiger jaren waren ze al razend populair in de USA. Het duurde bijna tien jaar voordat ze hun succes in Nederland hadden. Pas in februari 1973 werden ze verdreven door de Sweet met het prachtige ‘Blockbuster’. Grappig dat twee opeenvoldende nummer Een hits met een sirene-achtig geluid begonnen. Andere nummers in de winter van 1972 waren Peter Skellern met ‘You’re a Lady’, de Doobie Brothers met ‘Listen to the music’, Gerard Cox met ‘1948’ (‘Toen was geluk heel gewoon’ een cover van ‘Alone again, naturally’ van Gilbert O’Sullivan) en ‘Ben’ van Michael Jackson (een lied over een rat). Andre van Duin had een top 3 hit met het vreemde ‘Bananen lied’ en Alice Cooper had het over verkiezingen met ‘Elected’. Een zeer goed nummer dat binnenkwam op 30 december 1972 was van de Hollies geheten ‘Magic woman touch’.
De nummer Een van Groot Brittannie was ook voor een Osmond jochie: Little Jimmy Osmond met ‘Long Haired Lover from Liverpool’ (en dat zong hij met een kinder Amerikaans accent!). Dit nummer bereikte een tweede plaats in de hitparade van de vroege winter en lente van Nederland in 1973.
Sommige van de bovenstaande nummers roepen sterke herinneringen op van de winter van 1972 en de appelflappen en oliebollen en ook, nu we wat ouder werden, het vuurwerk en de jaarwisseling. Dit was ook een van de eerste jaren dat we op zgn ‘kerstbomenjacht’ gingen. Hierover in 1973 meer. Ik wil nog even een nummer van de Jackson Five vermelden dat alleen in Groot BrittanniĆ« een tip is geweest: ‘Santa Claus is coming to town’ een bekend nummer van Eddie cantor (1934) in alweer een ander jasje gestoken. Over Jacksons gesproken: misschien dat ‘Ben’ van Michael Jackson een Kerst-achtig thema had, maar ook december 1972 was betrekkelijk Kerst-arm in Nederland, met uitzondering van Shawn Phillips’ ‘A Christmas Song’ (zie 1970) als tip en een nummer dat de sterkste associaties bij me oproept. Dit nummer stond 8 weken in de Britse hitparade en kwam niet hoger dan een vierde plaats. In Nederland stond het 7 weken in de hitparade en kwam het niet hoger dan een zesde plaats. Het nummer was al een jaar eerder geschreven en toen geflopt in de USA.
De officiele artiestennaam luidt: ‘John and Yoko and the Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir’. Het nummer is uiteraard ‘Happy Xmas (War is over)’. Officieus is het dus John Lennon met zijn vrouw Yoko Ono. Telkens wanneer ik

‘’So this is Xmas
and what have you done?
Another year over
and a new one just begun.
And so this is Xmas
I hope you have fun.
The near and the dear one
the old and the young .
A very Merry Xmas
and a happy New Year,
let's hope it's a good one
without any fear
etc…’’

hoor, gaan mijn gedachten terug naar de goede oude tijd van Kerst en Oud&Nieuw van 1972 en de pret die ik mocht beleven. Helaas werd het nummer diverse malen opnieuw uitgebracht (net als het ‘Imagine’ van 1971) met name na de moord op John Lennon op 8 december 1980. Het nummer is steevast onderdeel van elke verzamel CD met Kerstmuziek en staat in de Top 5 van allerbeste kerst-platen (zie aldaar). Een walgelijke artiesten versie komen we weer tegen in 1988 (zie aldaar) geheten ‘Gelukkig Kerstfeest ‘ ten bate van Happy Meals: Artiesten voor het Ronald McDonald Huis. De top tien van 1972 was als volgt: 1) Julio Iglesias – Un Canto a Galicia 2) Middle of the Road – Sacramento 3) Cats – Let’s dance 4) Vicky Leandros – Ich hab’ die Liebe geseh’n 5) Popcorn –(oa ) Popcornmakers 6) Vicky Leandros – Apres toi 7) Sweet – Poppa Joe 8) Creedence Clearwater Revival – I put a spell on you 9) Earth & Fire – Memories en 10) Mouth & MacNeal – Hello-A.





Geen opmerkingen: