maandag 24 maart 2008

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1973.

Een verslag van de Muziek rond de fijne tijd van eind 1973.


Dit jaar was andermaal een sterk muziekjaar. Laten we met de lente beginnen met hele top tien’s van goede nummers zoals bijvoorbeeld Cliff (de dominee) Richard met ‘Power to all our friends’, Mocedades met ‘Eres tu’ en Anne Marie David met ‘Tu te reconnaitras’. Allemaal songfestival nummers waarvan de winnares Anne Marie in mijn ogen de slechtste was. Andere goede nummers waren onder andere Dizzy Man’s band met ‘The Show’ en Gerrit Dekzeil met ‘Ik ben Gerrit’. De Osmonds zongen ‘Down by the lazy river’. De zomer van 1973 was goed in weer en muziek zoals Sharif Dean met ‘Do you love me’ en ‘Angeline’ (de blonde sex-machine ja ja) van Peter Koelewijn. Redbone had het over de ellende van ‘Wounded Knee’,waar zij toevallig allemaal gewond waren geraakt. De herfst van 1973 was eveneens goed met bijvoorbeeld nummers als ‘Angie’ van de Rolling Stones, ‘My friend the wind’ van Demis Roussos en ‘Vado Via’ van Drupi. Laten we maar snel naar de winter toegaan en de Kerst periode. Stond het goede ‘Angie’ op nummer Een laat oktober, in november en december moesten we het helaas doen met nummers als ‘The day that Curly Billy shot down Crazy Sam McGee’ van de Hollies (een redelijk hol nummer) en ‘Schőnes Mädchen aus Arcadia’ van Demis Roussos op Een. Niet echt om in feeststemming van te raken. Andere nummers die meer indruk maakten waren bijvoorbeeld Ringo Starr met ‘Photograph’, Nico Haak met de ‘Joekelille’ en de Cockney Rebel met ‘Sebastian’. De laatste week van 1973 kwam het een beetje goed met Gerard Cox op nummer Een met Kerst met het lied ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’. Hij kwam op Een op 15 december en maakte plaats voor de ‘Vieze oude man’ van de Three degrees op 19 januari 1974. Pas in de vroege lente van 1974 ging het weer wat beter met de nummer Een noteringen.
Andere nummers te samen met Gerard in de laatste hitparade van 1973 waren ‘Ik doe wat ik doe’ van Astrid Nijgh, die zong over hoe het is om een prostituee te zijn, en ‘Ella’ van Andre Moss, een instrumentaal (saxofoon) nummer. Gerard Cox zijn hit was een cover van een bekend Country en Western lied, dat al door vele artiesten was gezongen. Dat lied ging over een trein, geheten de ‘City of New Orleans’. Ik moet zeggen dat ik Gerard’s ‘vertaling’ best wel goed vind en met name zinnetjes als ‘het scherpe hoge zoemen van een muh-hug’ en ‘nu zit ik met m'n dia's in de regen hier’ zijn erg treffend. Ach ja aan alles komt een end: aan de zomer en aan het jaar. Dat maakte dit nummer erg toepasselijk.
De Engelsen hadden het wat beter met hun nummer Een. Dit nummer roept bij mij het sterkst de herinneringen van 1973 op. In Nederland kwam het lied binnen op 22 december 1973 en haalde de derde positie en bleef 7 weken in de hitparade staan. Niet slecht voor een kerstnummer om in februari nog in de hitparade te staan. In Engeland stond ditzelfde nummer op Een met Kerst (namelijk van 15 december 1973 tot en met 12 januari 1974. We hebben het uiteraard over Slade met ‘Merry Xmas everybody’ (met de ‘s’ van Xmas in spiegelschrift geschreven)

‘’Are you hanging up a stocking on your wall?
It’s the time that every Santa has a ball
Does he ride a red nosed reindeer?
Does he turn up on his sleigh?
Do the fairies keep him sober for a day?

So here it is,
Merry Christmas,
Everybody’s having fun,
Look to the future now
It’s only just begun….’’

En het bekende einde: ‘’IT’S CHRIIIIIIIIIIISTMAAAAAAAASSSSS’’
Slade had gezelschap van de groep Wizzard met het ijzersterke ‘I wish it could be Christmas everyday’ dat een vierde plaats in de Britse Hitparade haalde, maar in Nederland nooit een hit/tip is geweest. Wizzard en ook Slade uiteraard komen terug in de Top 100 van Oud en Nieuw.
Dat maakte 1973 toch weer een goed jaar. In dit jaar werden we ook wat ‘serieuzer’ met kerstbomen verzamelen. Zo serieus dat we dachten zelf maar iets van 100 bomen in brand te steken op een veld en dat terwijl de wind pal op een blok met flats stond. Zo’n uurtje voor de officiële verbranding moest de brandweer dus toch nog even uitrukken: voor ons! Gelukkig Nieuw Jaar! Ze (en de politie) waren er best schappelijk erover en een uurtje later stonden we te kijken hoe zij het er vanaf brachten met de wind op een blok huizen en heel wat meer bomen, alhoewel hun stapel honderd bomen lichter was dan gebruikelijk.
De top tien van 1973 was als volgt: 1) Sharif Dean – Do you love me 2) Rolling Stones – Angie 3) Redbone – We were all wounded at Wounded Knee 4) Gerard Cox – ‘t Is weer voorbij die mooie zomer 5) Demis Roussos – My friend the wind 6) Freddy Breck – Rote Rosen 7) Golden Earring –Radar Love 8) Nick MacKenzie – One is one 9) Sweet – Block Buster en 10) Chi Coltrane – Go like Elijah.





Geen opmerkingen: